In Nederland heeft iedere inwoners een basisverzekering ‘gekregen’. Maar doordat er steeds weer bepaalde vergoedingen uit de basisverzekering worden gehaald en andere vergoedingen weer worden toegevoegd is het vandaag de dag voor een groot deel van de bevolking onduidelijk wat er allemaal precies gedekt wordt door de basisverzekering. Dit artikel gaat daarom over alle vergoedingen die worden gedekt door de basisverzekering.
De eerste vergoeding die de basisverzekering dekt is er een die bij de meeste mensen wel bekend is, namelijk een bezoek aan de huisarts. Een bezoek aan de huisarts wordt ten alle tijden vergoed. Indien u door de huisarts wordt doorverwezen naar het ziekenhuis, dan is het echter wel handig om eerst te kijken of het ziekenhuis waar u naartoe verwezen wordt een contract heeft afgesloten met uw zorgverzekeraar. Als dit namelijk niet het geval is dan betaalt u een eigen bijdrage. Bij sommige zorgverzekeraars is er sprake van vrije zorgkeuze, dus in dat geval hoeft u zich geen zorgen te maken om een contract of een eigen bijdrage. Het bovenstaande is echter alleen van belang bij behandelingen die gepland worden / waar een afspraak voor wordt gemaakt. Spoedeisende behandelingen worden ten alle tijden vergoed door de zorgverzekeraars.
Een andere vergoeding uit de basisverzekering dekt spoedeisende hulp over de hele wereld. Echter zit er hier wel een voorwaarde aan, namelijk dat het maximaal wordt vergoed tot het tarief dat hier in Nederland vastgesteld is voor spoedeisende hulp. In Europa is het tarief voor spoedeisende hulp vaak lager dan in Nederland, echter zijn de tarieven in landen buiten Europa veel hoger zijn. Hierdoor krijgt u niet het volledige bedrag vergoed. Indien u dit wel wilt, dan kunt u een aanvullende reis- of zorgverzekering (voor medische kosten) afsluiten.
Ook geneesmiddelen en medicijnen worden door de basisverzekering vergoed, mits deze zijn opgenomen in het Geneesmiddelen Vergoeding Systeem (GVS). Als u dus medicijnen of geneesmiddelen gebruikt die niet in het Geneesmiddelen Vergoeding Systeem zijn opgenomen, dan kunt u deze alleen vergoed krijgen door een aanvullende verzekering hiervoor af te sluiten. Echter betaalt u voor de meeste geneesmiddelen toch een eigen bijdrage. Indien er meerdere varianten van hetzelfde medicijn beschikbaar zijn, dan wordt in de meeste gevallen alleen de goedkoopste variant vergoed.
Echter worden er zo nu en dan ook vergoedingen uit de basisverzekering gehaald. Vanaf 1 januari 2017 zal de vergoeding met betrekking tot de zorgkosten buiten Europa niet meer vergoed worden door de basisverzekering, waar dat nu in sommige gevallen nog wel zo was. Niet noodzakelijke zorg of schoonheidsbehandelingen komen niet voor in de basisverzekering. Laser ontharen kan voor veel mensen fijn zijn, maar komt niet voor in de basisverzekering.
Tot slot staan hieronder alle overige vergoedingen die onder de basisverzekering vallen (met eventuele bijzonderheden erbij vermeld):
– Fysiotherapie voor chronisch zieken (vanaf de 21e behandeling).
– Fysiotherapie voor kinderen tot 18 jaar.
– Wijkverpleging en langdurige zorg.
– Logopedie en ergotherapie.
– Psychologische hulp
– Kraamzorg en verloskundige hulp (eigen bijdrage van 4 euro per uur).
– Medisch noodzakelijk ziekenvervoer naar het ziekenhuis (in sommige gevallen een eigen bijdrage).
– Tandartskosten voor verzekerden t/m 17 jaar (indien sprake is van bijzondere tandheelkunde & mensen ouder dan 18 jaar moeten een aanvullende verzekering afsluiten).
– Stoppen-met-rokenprogramma.
– Dyslexiezorg.
– Drie uur dieetadvies.
– Drie IVF-behandelingen.