Het blijft een eeuwenoude discussie. Is koffie nu wel of niet gezond? Koffie is een populair drankje dat door veel mensen iedere dag wordt gedronken. De één drinkt enkele kopjes per dag maar sommige flinke hoeveelheden. Koffie bevat cafeïne dat ervoor zorgt dat de concentratie wordt verhoogd en er alert gereageerd kan worden op situaties. Het is niet te zeggen of koffie wel of niet gezond is. Maar teveel van alles is niet goed, dus ook bij koffie niet.
Koffie, wat is het?
Koffie is een drankje dat in veel gevallen warm wordt gedronken. Het wordt gemaakt met water gecombineerd met pitten van de koffieplant. Ook wel koffiebonen genoemd. De reden hiervoor is hun vorm, deze zien eruit als een boon. In koffie vinden we cafeïne, een stimulerend middel. Met een melkopschuimer kan de koffie lekkerder gemaakt worden. Bestel er een via de pagina: https://www.meesterslijpers.nl/bialetti-melkopschuimer
Uitleg over cafeïne
Gemiddeld zit er in een kopje koffie zo 90 milligram cafeïne. Wanneer je cafeïne tot je neemt zal deze stof zich gaan hechten in de hersenen. Dit resulteert in verbeterde alertheid en een verhoogde concentratie. Dit brengt zeker voordelen met zich mee wanneer je in een situatie terechtkomt waarin je beter moet presteren. Wordt er teveel cafeïne ingenomen zal je flink wat problemen kunnen ondervinden. Zo kun je last hebben van hoofdpijn, een hartslag die verhoogd is, je kunt nerveus worden, last hebben van angstgevoelens en je kunt ook onrust ervaren. Beperk het aantal kopje koffies per dag om dit te voorkomen. Cafeïne vinden we trouwens niet alleen in koffie maar ook in thee, chocolade en frisdranken zoals cola.
Koffieverslaving, bestaat dat?
Feitelijk gezien bestaat een koffieverslaving niet, maar je kunt wel problemen ondervinden wanneer je lichaam gewend raakt aan cafeïne. Dit kan zowel op lichamelijk als op psychisch vlak. Op het moment dat je lichaam behoefte heeft naar cafeïne en er constant om vraagt kunnen we spreken van het feit dat je teveel cafeïne tot je neemt. Het is dan belangrijk om zo snel mogelijk minder koffie te gaan drinken. Bouw dit langzaam af anders kun je veel last krijgen van onthoudingshoofdpijn. Drink in plaats van koffie water of thee zonder cafeïne. Je kunt voor meer tips terecht bij de huisarts.