­
dieet

Wanneer krijg ik mijn dieet vergoed?

posted by Andre september 13, 2016 0 comments
Dieet vergoeding

Afvallen en overgewicht zijn alledaagse problemen in ons land. Steeds meer mensen krijgen, op jongere leeftijd, te maken met een ernstige vorm van overgewicht. Deze welvaartsziekte bedreigt nu niet alleen volwassenen, maar ook veel kinderen.

Een dieet volgen kan de oplossing zijn. Maar de meest effectieve diëten zijn erg duur. Als je dat zelf moet betalen, moet je diep in de buidel tasten. Wanneer krijg je jouw dieet vergoed door de zorgverzekeraar? We zoeken het in dit artikel voor je uit, maar geven je eerst een korte inleiding in obesitas en overgewicht.

Obesitas en overgewicht

Obesitas en overgewicht zijn niet hetzelfde. Er is een verschil in BMI – en dat is voor ieder persoon anders – waar de grens ligt. Overgewicht is al een ernstige vorm van dik zijn, maar obesitas maakt het medisch.

Wie obesitas heeft, kan door de dokter worden geadviseerd een dieet te volgen of – wanneer dat niet meer gaat – een operatie te ondergaan. Obesitas kan fataal zijn. Wie te lang doorloopt met obesitas zal slijtage aan de wervels ondervinden en oefent steeds meer druk uit op de organen, waardoor die gaan falen.

Nieren kunnen zodoende uitvallen, een hart kan ermee stoppen en bloedvaten kunnen verstopt raken en voor allerlei andere ellende zorgen. Het is dus zaak om af te vallen.

Doktersadvies

De meeste mensen hebben geen doktersadvies nodig om af te vallen en grijpen zelf in als ze vinden dat ze te zwaar zijn. Ze gaan op dieet, letten op hun voeding en gaan meer bewegen. Andere mensen hebben wel het doktersadvies nodig en laten het erop aankomen dat hun gewicht zo ongezond is, dat ze eraan onderdoor kunnen gaan.

Wie op advies van de dokter gaat afvallen krijgt vaak een diëtist aangewezen. Voor een diëtist betaal je gemiddeld €60 per uur. Dat kan hoog oplopen als je wekelijks een diëtist hebt. De kosten voor een dieet op maat zijn hier nog niet eens in opgenomen.

Een operatie kan ook een oplossing zijn, maar die lopen in de duizenden euro’s. Betaald de zorgverzekeraar dat?

Zorgverzekering

Er zijn regelingen opgenomen in de zorgverzekering. In de basisverzekering heb je recht op diverse vormen van operaties, maar er wordt dan wel altijd een eigen risico van je verwacht. Dat kan ook hoog oplopen, afhankelijk van welke verzekering je afgesloten hebt.

De regels voor de vergoeding van een dieet zijn vaak gebonden aan het doktersadvies. Als je dus op eigen beweging een dieet aanschaft, krijg je dat niet vergoed. Moet je het dieet van de dokter volgen, dan krijg je het wel vergoed.

De exacte richtlijnen verschillen per verzekeraar en dien je dus zelf na te lezen in de polis.

Je bent echter wel altijd het eigen risico kwijt als je een dieet aanschaft, ook wanneer dit door de dokter is geadviseerd.

Conclusie

Mensen in Nederland worden in rap tempo te zwaar. De vraag is dus of je een dieet of een consult bij de diëtist of een operatie in het ziekenhuis vergoed krijgt. De basisverzekering dekt vrij veel, mits je door de huisarts bent doorverwezen. Je betaalt dan wel je volledige eigen risico.

Wil je weten of het voor jou vergoed wordt? Controleer dan altijd eerst de polisvoorwaarden van je zorgverzekering.

Interessante andere posts

Leave a Comment