De zorgpremie en het eigen risico zullen aankomend jaar weer stijgen. Naar verwachting zal het eigen risico de 400 euro of hoger aantikken. Daarnaast verwacht het kabinet dat de basispremie voor de zorgverzekering met ongeveer 6 euro per maand zal stijgen. Deze informatie blijkt uit de conceptstukken voor Prinsjesdag wat over twee weken zal plaatsvinden. Maar waarom stijgt dit eigen risico steeds? Is dit echt nodig?
Sinds lange tijd was er in 2017 eindelijk geen stijging in het eigen risico vergeleken met het jaar ervoor. In 2016 was het eigen risico namelijk 385 euro, en in het jaar daarop was dit ook 385 euro. In 2018 zal dit bedrag dus weer stijgen naar 400 euro. Er is zelfs een kans dat het bedrag boven de 400 euro zal uitkomen.
Als we kijken naar de stijging vergeleken met 2012 is het bedrag gestegen met 180 euro gestegen. In 2012 was het eigen risico namelijk 220 euro. Het jaar daarna was het dit bedragĀ al flink gestegen naar 350 euro. De jaren daarna was er een meer lineaire stijging. De stijging is vrij schokkend te noemen. Een tijdje terug werd zelf een verlaging van het eigen risico genoemd, maar het Centraal Planbureau constateerde dat hier geen geld voor beschikbaar was.
De reden voor de stijging is om de constante stijgende zorgkosten te compenseren. Lonen in de zorg zijn namelijk gestegen en deze stijgingen in de loon worden doorberekend naar de burgers. Daarnaast zal er door de vergrijzing van de bevolking en innovaties in de zorgt een stijging plaatsvinden in de zorgkosten.
De komende jaren zal het eigen risico nog verder stijgen om de toename van zorgkosten in toom te houden. Hoeveel dit bedrag zal stijgen is niet in te schatten, maar als het kabinet verder niets doet kan het in 2021 op 485 euro kunnen liggen. Dit zal er uiteindelijk voor zorgen dat steeds meer Nederlanders de zorg of een behandeling zullen vermijden omdat ze het geld niet kunnen missen.