Het ontsmetten van medische apparatuur is de eerste verdedigingslinie van een ziekenhuis tegen infectie. Hier bespreken we de juiste technieken om deze essentiële functie uit te voeren.
In 1847 ontdekte Dr. Ignaz Semmelweis de kracht van handen wassen. Deze eenvoudige praktijk verminderde de verspreiding van ziekten met bijna wonderbaarlijke aantallen. Sindsdien heeft het medische veld grote vooruitgang geboekt bij het hygiënisch houden van de behandelruimten voor patiënten. Dit omvat het bepalen hoe medische apparatuur op de juiste manier moet worden ontsmet tussen patiënten. Dit kan de prevalentie van ziekenhuisinfecties helpen verminderen en de patiëntveiligheid verbeteren.
Reinigen, desinfecteren en ontsmetten
Het ontsmetten van een oppervlak of het verminderen van het aantal ziektekiemen en bacteriën erop tot een veilig niveau bestaat uit twee delen: reinigen en desinfecteren. Het is belangrijk om het verschil tussen de twee op te merken om medische apparatuur voor patiënten op de juiste manier te ontsmetten. Reinigen omvat het verwijderen van vuil, stof, vuil of ander vuil van een oppervlak. Desinfecteren is het doden van ziektekiemen en bacteriën op een oppervlak.
Vuil vormt een laag over een oppervlak die zowel ziektekiemen als bacteriën kweekt en beschermt. Zonder eerst een oppervlak te reinigen, zal het desinfecteren van een oppervlak aanzienlijk minder effectief zijn. Aan de andere kant betekent het verwijderen van vuil van een oppervlak niet noodzakelijk dat een oppervlak steriel is. Beide processen moeten plaatsvinden om apparatuur veilig te kunnen gebruiken.
Oppervlakken reinigen
Het reinigen van de oppervlakken van medische apparatuur is het eenvoudigste onderdeel van het ontsmettingsproces. Vloeibare zepen of wasmiddelen zijn hiervoor effectief. In sommige gevallen kunnen faciliteiten een oppervlak reinigen met alleen water, aangezien het doel alleen is om het oppervlaktevuil te verwijderen. Omdat zeep echter ook desinfecterende elementen bevat, kan het gebruik van zeep helpen om latere ontsmettingsstappen effectiever te maken.
Oppervlakken desinfecteren
Het blootstellen van ziektekiemen aan temperaturen van of hoger dan 70 graden Celsius doodt ze. Als zodanig is een veelgebruikte manier om medische apparatuur te desinfecteren het plaatsen van apparatuur in extreem hete omgevingen. Een manier om dit te bereiken is het gebruik van een endoscopendesinfector, een desinfectiemiddel of een commerciële wasmachine met een ontsmettingsfunctie. Als alternatief kan men machinestukken in water koken.
Chemicaliën
Niet alle materialen zijn bestand tegen hoge temperaturen of passen in een wasmachine. In deze gevallen kunnen professionals chemische desinfectiemiddelen, zoals alcoholdoekjes gebruiken. Deze stoffen, zoals bleekwater, waterstofperoxide, ozon of ethyleenoxide, doden de ziekteverwekkers op een oppervlak volledig. Artsen en verpleegkundigen dompelen het oppervlak van materialen in het desinfectiemiddel onder of vegen het af en laten het vervolgens drogen.
Oppervlakken moeten de tijd hebben om te drogen zodat het desinfectiemiddel de ziektekiemen volledig kan doden. Goede hygiëne van apparatuur maakt het verschil in de wereld in een ziekenhuisomgeving. Gebruik bij medische apparatuur dus altijd desinfectiemiddelen en kijk naar specifieke richtlijnen over de juiste hygiëne.